NeoStat, SmartStat en NeoAir werken met IFTTT

Wat is IFTTT?

IFTTT is een dienst op het internet die je zowel via een webpagina kunt benaderen als via de IFTTT applicatie. Aan IFTTT kun je allerlei andere diensten koppelen om zo verschillende applets (voor heen recepten) uit te voeren

Gebruikers kunnen op IFTTT webapplicaties aan elkaar verbinden via simpele “als dit dan dat”-statements gebruiken. Hiervoor is geen programmeerkennis nodig. De webapplicaties worden in IFTTT kanalen genoemd. IFTTT biedt 270 kanalen, waaronder e-mail, Facebook, RSS, Evernote en GPS.[1]

Het “dit”-gedeelte van het statement wordt een trigger genoemd. Er zijn vele verschillende triggers mogelijk, bijvoorbeeld bij een foto-tag op Facebook, veranderingen in een aandelenkoers, een nieuw item van een RSS-feed of een bepaalde weersvoorspelling.

Het “dat”-gedeelte wordt een actie genoemd. Ook hier zijn verschillende mogelijkheden, zoals het sturen van een e-mail, een afspraak in je agenda zetten, tekstbestanden aanmaken of uitbreiden op Dropbox of Google Drive of een bepaalde opname op SoundCloud plaatsen. Een compleet “als dit dan dat”-statement wordt een recept genoemd. Op de site kunnen eerder gemaakte recepten doorzocht worden. De gebruiker kan eigen recepten ook delen met anderen.

Bij het toevoegen van een kanaal geeft IFTTT suggesties voor recepten.

NEOSTAT, NEOAIR EN SMARTSTAT wereken met IFTTT

De NeoStat, NeoAir en Smartstat thermostaten van Heatmiser werken met IFTTT. Dat betekent dat u zelf diverse APP’s kunt maken waarop de thermostaten automatisch met een actie reageren. Dit is dus een grote uitbreiding op de reeds bestaande mogelijkheden, die deze thermostaten en hun APP al bieden.

Uw NeoStat, NeoAir of SmartStat thermostaten kunnen reageren op temperatuurverhogingen (of verlagingen) in de woning en hun instellingen automatisch aanpassen. Dit opent vele nieuwe mogelijkheden.

Triggers

Onder triggers (service) verstaan we alle kanalen en gebeurtenissen die gebruik kunnen maken van IFTTT. Voorbeelden hiervan zijn Twitter,  Facebook, Evernote, Instagram, RSS Feeds,  WordPress, iOS, Android, etc. Al deze triggers hebben bepaalde gebeurtenissen die een handeling kunnen uitlokken. Denk hierbij aan een bepaalde hashtag op Twitter, het plaatsen van een foto op Facebook, het toevoegen van een notitie in Evernote, een nieuw bericht in een RSS feed, etc.

Al deze gebeurtenissen kunnen met behulp van een applet handelingen (acties) uitvoeren.

Triggers en acties kunnen gefilterd worden via instellingen die ingrediënten genoemd worden. Dit zijn verfijningen, waardoor een actie bijvoorbeeld reageert op de veranderingen van een RSS-feed, maar alleen als deze bepaalde woorden bevat. De mogelijke filters hangen af van het kanaal.

APP’s

IFTTT heeft apps voor Android en iOS, waarmee onder meer automatisch berichten verstuurd kunnen worden.

Is het maken van een applet je iets te ingewikkeld dan kun je gelukkig zoeken tussen allerlei bestaande applets. Via de optie ‘Discover’ en ‘Search’ op de webpagina of in de app kun je deze catalogus raadplegen. Hierin vind je echt duizenden bestaande applets die je met één druk op de knop kunt toevoegen aan je eigen profiel. Activeer eventueel de triggers en je kunt aan de slag. Het bovenstaande voorbeeldrecept hebben we uiteraard ook beschikbaar gesteld, deze kun je hier bekijken en activeren via de knop ‘Turn on’

Hoe werkt het?

Om de NeoStat, NeoAir of SmartStat samen te laten werken met IFTTT, dient uw account (die ook al nodig is om met een APP de thermostaat op afstand te bedienen) gekoppeld te worden met een IFTTT-account. Daarmee wordt dan toestemming gegeven om IFTTT  de mogelijkheid te bieden om te reageren op een verandering.

Het koppelen van de  thermostaat met IFTTT gaat redelijk eenvoudig:

 • Zoek in IFTTT naar Heatmiser
 • Ga naar het Heatmiser kanaal
 • Maak contact
 • Log in met de gegevens die ook gebruikt worden om in te loggen voor de NeoStat, NeoAir of SmartStat
 • IFTTT geeft dan toestemming en wanneer eenmaal met succes is ingelogd, volgt weer de IFTTT APP
 • Wanneer uw gegevens worden herkend (of u bent uw inlogggevens vergeten) kunt u opnieuw een password aanvragen in uw Heatmiser APP (hou dan wel rekening met nieuwe inloggegevens voor de Heatmiser App!)

Wat kost het gebruik van IFTTT?

IFTTT is een gratis dienst, u hoeft niets te betalen voor de extra mogelijkheden
Diverse mogelijkheden:Het IFTTT Weer kanaal (Weather Channel) biedt divers emogelijkheden aan de Heatmiser thermsotaten:

 • Komt de buitentemperatuur boven de 20C  = Schakel dan de “niet thuis” instelling in op de thermostaat.
 • Komt de buitentemperatuur beneden de 16C = Schakel dan de “iemand thuis” instelling in op de thermostaat.

Het Heatmiser IFTTT kanaal maaklt gebruik van 2 “triggers”. U kunt een waarde instellen als de temepratuur boven of onder een bepaalde waarde komt.

Twee mogelijkheden hoe u deze “triggers” kunt gebruiken en in acties kunt omzetten:

 • De temperatuur komt boven 25C = Zend een e-mail, een push bericht op uw smartphone, maak aantekening in Google Spreadsheet of schakel de NeoPlug in
 • De temperatuur komt beneden de 8C = Zend een e-mail, een push bericht op uw smartphone, een aantekening in Google Spreadsheet, of schakel NeoPlug in.

De draadloze functies van de thermostaten werken ook prima in combinatie met IFTTT. Enkele voorbeelden daarvan:

 • Beweging gedetecteerd = Activeer de temperatuur “hold” functie (temperatuur op bepaalde waarde laten staan), zet de temperatuur hoger, schakel NeoPlug in of zet de instellingen op “thuis”.
 • Een bepaalde periode geen beweging = Activeer “Standby” of afwezig.
 • Deur open = Activeer  “Standby”
 • Deur dicht = Annuleer “Standby”stand

Het Email kanaal biedt nog een andere manier  omde thermostaat instellingen aan te passen. Vaak is het eenvoudiger om even een snel emailberichtje testuren dan regelen via een APP. Engkele voorbeelden:

 • Email #hwboost aan IFTTT om de thermostaat een uur lang hoger te zetten.
 • Email #away aan IFTTT  om de thermsotaat in de “afwezigheids”instelling te zetten.
 • Email #home aan IFTTT om de thermsotaat in de “aanwezigheids” instelling te zetten.

Het “Location Channel” biedt de mogelijkheid om uw thermostaat in een bepaalde stand te zetten, gebaseerd op uw locatie. Enkele voorbeelden:

 • Verlaat uw werkplek = Activeer de “aanwezigheids” instelling van de thermostaat, zodat uw woning al opwarmt voordat u thuis komt.
 • Verlaat de sportschool =  Warm water wordt alvast in temperatuur verhoogd gedurende 1 uur.
 • Komt u binnen een bepaalde afstand tot uw huis =  De NeoPlug wordt al geactiveerd.

Dit zijn maar enkele voorbeelden. Met de IFTTT APP kunt u diverse andere combinaties maken of uw thermostaat in een bepaalde stand zetten.