Verdelers voor lage temperatuur systemen

Voor goed geïsoleerde woningen is lage temperatuurverwarming, de meest energiezuinige wijze van verwarmen.
Lage temperatuurverwarming verwarmt een goed geïsoleerde woning constanter en milieuvriendelijker: comfortabeler, behaaglijker en energiebesparender. Wanneer een warmtepomp wordt gebruik is ook koeling mogelijk.
LTV biedt een aangename stralingswarmte en een gelijkmatige temperatuurverdeling.
LTV is het beste te combineren met vloer- of wandverwarming en kan het beste geregeld worden door zoneregeling.

Hierbij is het mogelijk om meerdere ruimtes te verwarmen met één verdeler. Door de groepen op de verdeler onafhankelijk van elkaar te openen of te sluiten, kan de vloerverwarming elk van de aangesloten zones afzonderlijk geregeld worden.
Met zoneregeling verwarmt men alleen de ruimten die verwarmd dienen te worden waardoor nog meer comfort wordt geboden. Daarnaast is het de meest energiezuinige manier van verwarmen.

Verdelers voor lage temperatuursystemen

Bij de installatie van vloerverwarmingssystemen kan bespaard worden op energie, wanneer gewerkt wordt met een warmtebron met een lagere temperatuur. Een verwarmingsbron waarbij dit geldt is de warmtepomp, die momenteel sterk in opmars is, als vervanger van de gas CV-ketel.

Voor lage temperatuursystemen worden verschillende mogelijkheden geleverd:

  1. Voor lage temperatuur CV-ketels
  2. Voor Hybride systemen (Warmtepomp i.c.m. met een CV-ketel)
  3. Warmtepompen

Bij deze systemen wordt gewerkt met een watertemperatuur van 40-60 graden C. Verdelers voor de vloerverwarming die daarop aangesloten kunnen worden zijn LTV verdelers enbieden een energiebesparend systeem. Deze verdelers zijn nog wel voorzien van een circulatiepomp en er is een mogelijkheid om door middel van een inregelventiel de retourstroom richting de warmtebron te beheersen, zodat het aangevoerde water niet gemengd wordt met door warmteafgifte aan de vloer teveel afgekoeld water.

Voor vloerverwarmingssystemen, aangesloten op een warmtepomp of zonne-energie, waarbij  gewerkt wordt met een watertemperatuur van maximaal 45 graden C. kan gebruik gemaakt worden van een verdeler zonder extra pomp (indien de warmtepomp is uitgerust met een voldoende krachtig centrale pomp)

De zogenaamnde LT en LT-C verdelers, niet meer voorzien van een eigen circulatiepomp,  zijn uitermate geschikt voor dit soort systemen.

LT verdelers zijn er in stalen en RVS uitvoering: een LT-C is een kunststof verdeler (composiet).

  LTV verdelers

  LT verdelers staal

  RVS verdelers

  LT Kunststof verdelers  

 LT -Composiet verdelers

 

 

image_pdfimage_print