Is APP wel geschikt om te koelen…….

We ontvingen laatst een vraag of de APP op de smartphone van een bepaalde regeling wel in staat zou zijn om te koelen.
Niet zo’n vreemde vraag, want in de “ratrace” om van het gas af te komen, wordt men momenteel met van alles geconfronteerd en wil men niet de plank mis  slaan, als het om een aanschaf gaat, die later blijkt totaal niet te passen bij een ander aan te schaffen systeem.
Wil je nu goed voorbereid de toekomst tegemoet treden, dan moet een grote hoeveelheid aan informatie afgewogen worden bij de aanschaf van nieuwe apparatuur, die zal voldoen aan de wens om op redelijk korte termijn op een andere manier een woning te verwarmen en mogelijk ook te kunnen koelen.
Daarbij wordt vaak gouden bergen beloofd. Zo gaat men er  al snel van uit, dat je met een warmtepomp kunt verwarmen en koelen.
Op zich niet zo’n vreemde gedachte, want een warmtepomp produceert naast warm water ook als “afvalproduct” koude lucht. Maar of je installatie ook geschikt is om die koude lucht te benutten om ruimten te kunnen koelen, is helemaal afhankelijk van de opbouw van de installatie.
Er is wel wat meer voor nodig om met een installatie naast  verwarmen ook te kunnen koelen.
Een APP op een telefoon (of PC) is op zich niet geschikt om een ruimte te koelen……..
De installatie waarmee de regeling, die gestuurd wordt via een APP op de smartphone wordt bediend, moet dan wel geschikt zijn om een ruimte te verwarmen en indien gewenst te koelen.
Het is dus niet alleen die APP, maar zeker de regeling en bovenal de installatie die in staat zal moeten zijn om de gewenste koeling te produceren.
De meeste regelingen, die momenteel op de markt worden gebracht, zijn niet instaat om een installatie zodanig te regelen, dat deze kan omschakelen van verwarming naar koeling.
Let op want er worden nu vanuit diverse kanten regelingen aangeboden, waarbij de voordelen van bijvoorbeeld een warmtepompsysteem, onbenut worden. Regelingen die mogelijk voordelig kunnen worden aangeschaft, maar binnen de kortste keren al verouderd zullen zijn, omdat ze niet geschikt zijn voor de toekomstige installaties.
Er zijn al wel regelsystemen op de markt die al wel geschikt zijn voor regelingen waarbij men kan verwarmen en koelen, zoals het Smart Home System van WATTS (Zie www.smarthomesystem.nl)
Binnen dit systeem wordt al een module verwarmen/koelen aangeboden, die dan weer via een APP op de smartphone bediend kan worden.
Vraag is dan natuurlijk: is uw installatie geschikt om naast verwarmen ook te kunnen koelen. Of anders gezegd: wordt er naast verwarmd water, ook gekoeld water o.i.d geproduceerd…….
En is bijvoorbeeld uw vloerverwarming daarvoor wel geschikt?
Momenteel worden nieuwbouw woningen opgeleverd, die voorzien zijn van bijvoorbeeld veel te weinig zonnepanelen om de vereiste energie te leveren. Of ze zijn voorzien van een vloerverwarmingssysteem, wat totaal niet geschikt is om bij een lage temperatuursysteem (zoals een warmtepomp) te kunnen functioneren.
Men denkt dus een op de toekomst voorbereide woning te kopen, maar komt al snel tot de conclusie, dat vanuit “de bouw” systemen zijn geïnstalleerd, die totaal niet aansluiten op de toekomstige eisen.
Om dus “even” eenvoudig met dezelfde installatie te verwarmen en te koelen, is niet alleen en APP-je nodig Daarachter zit een hele installatie. die dan wel in staat moet kunnen zijn om het gewenste effect te kunnen produceren.
Kortom:  de meeste regelingen en installaties kunnen dat momenteel nog niet aan……… De meeste nieuwe installaties, die vandaag de dag worden opgeleverd zijn daarvoor niet geschikt, zeker niet de installaties in de bestaande woningen.
Let dus goed op waarop u een beslissing om een bepaald systeem aan te schaffen, gebaseerd is.  Iedereen wil nu graag een graantje mee pikken van die overgang “van het gas af”.
Bij de aanschaf van bijvoorbeeld een willekeurig type warmtepomp, waarvan beweerd wordt,  dat deze in staat is om te verwarmen en te koelen, komt wel even wat meer kijken……
image_pdfimage_print