Droogbouwsystemen efficiënter dan conventionele vloerverwarmingssystemen

Het storten in de afwerkvloer is en beproefde methode, die nog steeds populair is, maar zeker ook aanzienlijk meer energie vereist dan bijv. een droogbouwsysteem. Bij de methode waarbij de buizen vloer in de vloer liggen kost het aanzienlijk meer tijd, voordat de vloer reageert op de warmtevraag: dus kost het meer energie om de vloer op te warmen.

Daarentegen behoudt een dergelijke vloer de warmte ook langer (opgeslagen energie), maar al met al is het energieverbruik hoger, omdat voor een goed resultaat, de vloerverwarming langer aan zal staan. Moeilijker regelbaar en traag reagerend op de warmtevraag  

Bij een droogbouwsysteem reageert de vloerverwarming snel, omdat de warmte direct aan de metalen of aluminium platen wordt afgegeven. Door sneller te reageren wordt ook minder energie verbruikt. De vloer is snel op de gewenste temperatuur, maar koelt ook weer sneller af (en dat is weer afhankelijk van de toegepaste vloerbedekking: tegels zullen de warmte langer vasthouden, dan bijv. hout of laminaat.

Sneller op temperatuur, eenvoudiger te regelen, energiezuiniger.

Zeker bij de momenteel steeds populairder wordende methode om met lage temperaturen te stoken (c 35 graden C is een droogbouw systeem aanzienlijk efficiënter, dan de methoden van het dieper in de vloer verwerken van de verwarmingsbuizen (bij lagere temperaturen duurt het nog veel langer voordat alles op temperatuur is: kost dus nog meer energie)   en bijkomend voordeel van droogbouwsystemen (zie www.droogbouw-vloerverwarming.nl) is dat er ook nog enige isolatie in de vloer wordt verwerkt en de opgewekte energie hoofdzakelijke ten goede komt aan de te verwarmen ruimte. Die isolatielaag kan men nog uitbreiden door onder de droogbouwplaten nog extra isolatie aan te brengen (XPS platen)

Droogbouwsystemen zijn duurder dan de andere methoden, zoals infrezen en op matten leggen, maar de arbeidstijd om een droogbouwsysteem aan te brengen is aanzienlijk korter + er hoeft ook geen (dure) dekvloer aangebracht te worden, waardoor er ook op dat vlak tijdswinst is bij het aanbrengen van de vloerverwarming.

image_pdfimage_print