De trend voor 2020: warmte en koeling van bovenaf


Vloerverwarming begint langzamerhand gemeengoed te worden. Wandverwarming: daar heeft men ook wel eens iets over gehoord. Maar een verwarming in het plafond?

Die is er zeker ook: kijk maar even omhoog: de beschikbare oppervlakte zal ook in uw situatie aanzienlijk groter zijn dan die voor (de vrije ruimte voor) vloerverwarming

Momenteel wordt plafondverwarming, leverbaar in vele mogelijkheden, voornamelijk gebruikt voor het verwarmen en koelen van kantoorruimtes of grote hallen.

De voordelen van plafondverwarming en koeling

Plafondverwarming is ook een aantrekkelijke oplossing voor koelen van een ruimte!

Plafondverwarming biedt behaaglijke warmte en koeling van bovenaf.

Oppervlakteverwarming is erg trendy. Verwarmen via de vloer, de muren en plafonds wordt steeds populairder in nieuwe gebouwen en bij de modernisering van oude gebouwen.

Daar zijn goede redenen voor: oppervlakteverwarmingssystemen vereisen lage aanvoertemperaturen en kunnen daarom goed worden gebruikt met verwarmingssystemen die hernieuwbare energiebronnen gebruiken. Dit bespaart energie en is milieuvriendelijk. Oppervlakteverwarmingssystemen verspreiden behaaglijke warmte en brengen minder stof op dan conventionele radiatoren. Bovendien staan ​​ze het individuele woningontwerp niet in de weg. En: oppervlakteverwarming kan ook koelen .

Comfortabele warmte in plaats van hete lucht


Net als bij vloerverwarming, werkt plafondverwarming ook met warm water dat door een systeem van dicht bij elkaar liggende buizen stroomt. De warmte wordt gelijkmatig over een groot gebied in de kamer afgegeven. Het aandeel aangename stralingswarmte in de plafondverwarming is opnieuw aanzienlijk hoger dan in de variant in de vloer. Omdat het bekend is dat warme lucht opstijgt en koude lucht zinkt, is er nauwelijks sprake van luchtbeweging met een plafondverwarming – de warme lucht zit immers al aan het plafond. Bacteriën en vuil hebben minder kans op verspreiding in de kamer.

Een ander voordeel van de plafondverwarming: het maakt een nog vrijer interieurontwerp en keuze van vloeren mogelijk, omdat niet alle vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming.

Bovendien wordt de plafondverwarming niet blootgesteld aan bedekking: bijvoorbeeld van meubels. Dit betekent dat de bekleding van het leidingsysteem aan het plafond aanzienlijk dunner kan zijn dan op de vloer. Dit bespaart ruimte en materiaal – en belemmert de warmtestroom minder. Het leidingsysteem moet echter goed naar boven worden geïsoleerd. Dit voorkomt dat de warmte naar de bovenverdieping of de zolder ontsnapt.

Wanneer is plafondverwarming nuttig?


De verwarming in het plafond in plaats van in de vloer is ideaal voor bijvoorbeeld een oud gebouw met hoogwaardige parket- of tegelvloeren. Op deze manier krijg je een vrij vloeroppervlak en worden de voordelen van oppervlakteverwarming benut. Bovendien zijn oude gebouwen vaak bijzonder geschikt voor plafondverwarming vanwege hun kamerhoogte.

Wanneer geen plafondverwarming?

Als uw kamers minder dan 2,50 m hoog zijn, wordt deze variant van oppervlakteverwarming minder aanbevolen – de warmtebron bevindt zich te dicht bij uw hoofd.

Het is ook geen goed idee om een ​​plafondverwarming te installeren in een niet-gerenoveerd, tochtig oud gebouw. De buitenmuren moeten goed worden geïsoleerd, voordat de plafondverwarming energiebesparend werkt. Dit is vooral belangrijk voor gebruik met een warmtepomp .

U kunt naast vloerverwarming ook plafondverwarming installeren. Als aanvullende warmtebron zorgt het bijvoorbeeld voor nog meer comfort in de badkamer.

image_pdfimage_print